09 september 2008

Erfgoedcentrum DiEP

Toch al weer een tijdje geleden dat ik contact had met het archief van Dordrecht.
Het blijkt nu dat ze een nieuwe naam hebben, het heet nu Erfgoedcentrum DiEP
Via Alfred's Amescadorboek zag ik een krantenartikel over de Amescador en die wilde ik ook bewaren!
Contact gezocht met het Erfgoed DiEP, en ja hoor dat was zo teruggevonden.

Er is mij gevraagd of ik een stukje reclame wilde maken voor het Erfgoedcentrum, dit doe ik dan bij deze.
Mijn contactpersoon is erg behulpzaam voor de de Amescadorclub en een bedankje is op zijn plaats.
M.S.vriendelijk bedankt voor je inzet!!



Vandaag ontving ik een krantenartikel van 6 April 1968 uit De Dordtenaar.
Op de foto is de eerste gebouwde Amescador te zien.
Opvallend is dat het een VW bus is uit 1967, dit betekent dat het een tweede hands bus is die is omgebouwd tot camper in 1968.
Het gaat hier om de T1 met kenteken UV-07-74




WAT IS DIEP
===========

DiEP is dé organisatie waar u alles kunt vinden over de historie van Dordrecht en haar omgeving. In 2007 is zij ontstaan uit het samengaan van het Stadarchief Dordrecht en Bureau Monumentenzorg en Archeologie. DiEP wil graag hét centrum zijn waar in samenwerking met de bewoners van Dordrecht en de regio, vorm gegeven wordt aan het geheugen van de samenleving. DiEP wil inspireren en verrassen door een perspectief te geven op de geschiedenis. Soms dwars op het verleden, dan weer haaks op de toekomst.



WAT DOET DIEP
=============

DiEP verzamelt en beheert zoveel archiefstukken dat daarmee een afstand van ongeveer zeven kilometer overbrugd kan worden. Eén van de oudste documenten is het stadsrecht uit 1220, dat Dordrecht de oudste stad van Holland maakt.

DiEP heeft een bibliotheek met daarin vrijwel alles wat ooit over de plaatselijke en regionale geschiedenis geschreven is. Naast zo'n 30.000 boeken zijn er jaarverslagen en reclamedrukwerk van de meest uiteenlopende instellingen te vinden. Alsook de Dordtse kranten vanaf 1789.

DiEP bewaart in de historisch-topografische atlas foto's, prentbriefkaarten, affiches, tekeningen, plattegronden en glasnegatieven. Ook ligt er veel beeld en geluid: van een promotiefilm van de gemeente Dordrecht uit het begin van de 20e eeuw tot de laatste cd van Willie Batenburg.

DiEP is ook archeologie en monumentenzorg. Alle Dordtse bodemvondsten van na 1994 worden in het Stadsdepot bewaard. Zo werden in 1997 op het Statenplein veel 14e eeuwse pelgrimsinsignes opgegraven. De bouwhistorische collectie bevat onder andere een aantal fraaie gevel- en haardstenen.

U kunt dit allemaal met eigen ogen zien bij DiEP. Deskundige medewerkers helpen u graag op weg met uw vragen. Documenten kunt u op verzoek in de studiezaal bekijken. U kunt uw onderzoek echter al starten via onze virtuele studiezaal www.dordrecht.nl/stadsarchief.


Geen opmerkingen: