06 april 2009

Manhattan vijfje

Manhattan vijfje

Vandaag is in De Koninklijke Nederlandse Munt door premier Balkenende het eerste officiele Manhattan vijfje geslagen. Deze munt ter waarde van €5,- is uitgebracht ter herdenking van de ontdekking van New York, 400 jaar geleden.Met een microscopische lasertechniek zijn op beide zijden van de munt gedetailleerde driedimensionale plattegronden gegraveerd. Aan de ene kant is er een 17e eeuwse kaart gebruikt om het ‘Manna-Hata’ uit 1609 tijdens de bewoning van de Lenape stam weer geven. Aan de andere kant is het altijd handige Google Earth gebruikt om het actuele eiland van New York op de munt te zetten.

Beide kaarten zijn zo gedetailleerd geslagen, dat iedereen met een loep of microscoop een virtuele driedimensionale reis door de stad kan maken. Ground Zero is verdiept verwerkt in de munt en te voelen, en zelfs met het blote oog waar te nemen. In de munt is nog een ‘gewone’ munt weergegeven, het Manhattan Vijfje is zo een munt-in-munt.

De inspiratie van de ontwerper

Kunstenaar Ronald van Tienhoven (1956) vatte de dynamiek van 400 jaar Nederland-Manhattan in zijn ontwerp van het Manhattan Vijfje.

De voorzijde toont, naast een munt-in-munt beeltenis van Koningin Beatrix, de precieze structuren van Manhattan anno 2009. Dankzij de toepassing van ingenieuze technieken is het de kunstenaar gelukt op microniveau een waarheidsgetrouwe 3D-impressie van Zuidelijk Manhattan te geven.

Op de keerzijde ziet en voelt u het landschap van Manhattan anno 1609, waarheidsgetrouw weergegeven dankzij wetenschappelijk onderzoek van de Wildlife Conservation Society in New York.

Het Manhattan Vijfje herbergt een indrukwekkende schat aan geschiedenis en actuele informatie. En vormt naast een historisch ijkpunt een boeiend spanningsveld tussen geschiedschrijving en technologische innovatie.Bron:http://www.gadgetgarden.nl/2009/04/manhattan-vijfje/
http://www.herdenkingsmunt.nl/

Geen opmerkingen: